Nieuwsarchief: Nieuwsbrief juli 2010


  1. HeartMath & ziektekosten

  2. HeartMath in het nieuws

  3. Onderzoeksresultaten

  4. Opleiding HeartMath in Onderwijs en Jeugdzorg

  5. Overig Cursusnieuws


1. HEARTMATH & ZIEKTEKOSTEN

 

De Amerikaanse Organisatie Reformed Church of America biedt sinds 2007 haar werknemers (de pastoraal werkers) de gelegenheid het HeartMath Stress Reductie Programma te volgen. In 2009 is aan een accountant gevraagd te analyseren wat de kosten-baten hiervan waren.

 

Het bleek dat de jaarlijkse ziektekosten voor de 143 werknemers die deelgenomen hadden aan het programma met 3,8% gedaald waren terwijl de ziektekosten voor de overige 343 werknemers met 9% gestegen waren. De kosten van het gebruik van medicijnen was in deze periode met 5% gestegen bij de HeartMath groep t.o.v. 15% stijging bij de controlegroep.

 

De totale besparing is berekend op 585 USD per jaar per deelnemer. Voor meer informatie zie: Reformed church of America, analysis of HeartMath experience, nov 2009.

Het HeartMath Stress Reductie Programma is door het BIMRA onderzoek beoordeeld als een effectieve interventie bij re-integratie. U kunt de catalogus met alle beoordeelde interventies hier downloaden (NB: HeartMath is te vinden op blz. 106 van de catalogus).

Zowel het individuele Stress Reductie Programma als de groepstraining Peak Performance vallen binnen het PRESENT pakket van Achmea (bedrijfsverzekering voor werknemers) en worden gedeeltelijk vergoed. Zie ook bijgaande Achmea brochure

 

2. HEARTMATH IN HET NIEUWS

 

 

  • In dagblad het Kennemerland is op 15 juni jl een artikel verschenen over de toepassing van hartcoherentie op basisschool De Zeearend. Het artikel heet Geen gepest dankzij de zonneschuif

 

3. ONDERZOEKSRESULTATEN

 

  • Positieve emoties: minder kans op Hart- en vaatziektes
    Uit een 10 jarige studie gedaan in Canada blijkt dat mensen die van nature blijer en gelukkiger zijn minder risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De studie betrof 1739 vrijwilligers die in 1995 en 2005 werden geëvalueerd.


    De hoofdonderzoeker, Karina Davidson, directeur van het center for behavioral cardiovascular health at Columbia University Medical Center in New York, verklaart dit als volgt:
    While positive emotions have been tied to a stronger immune system, less diabetes and higher survival rates, few studies examined whether it protects the heart, said Karina Davidson, director of the center for behavioral cardiovascular health at Columbia University Medical Center in New York. The results show increased levels of positive emotions, known as positive affect, are linked to a 22 percent lower risk of heart disease.

    “Those with positive affect may have longer periods of rest or relaxation physiologically,” Davidson, the lead author of the study, said in a statement: “They may recover more quickly from stressors, and may not spend as much time re-living them, which in turn seems to cause physiological damage. This is speculative, as we are just beginning to explore why positive emotions and happiness have positive health benefits.”


    De studie is gepubliceerd in het European Heart Journal 31 (2010) en hier te downloaden.

 

  • In de vorige nieuwsbrief hebben we bericht over het onderzoek naar podium-angst op het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de HeartMath methode effectief is bij studenten met podiumangst. Helaas bleek op het laatste moment dat het onderzoek nog niet definitief was vrijgegeven. Het is nu wel beschikbaar en u kunt het hierdownloaden. Een samenvatting kunt u hier downloaden.

 

 

Mocht u in Nederland of België onderzoek willen uitvoeren op het gebied van Hart Ritme Variabiliteit en Hartcoherentie dan kunt u contact opnemen met onze onderzoekscoördinator Marij Schüsler. Meer informatie vindt u ook oponze research pagina.

  

4. PRODUCTEN

 

Van 19 t/m 26 juli zal er 1 week zomeractie zijn met kortingen op zowel de draagbare emWave® Personal Stress Reliever, emWave® Desktop en het emWave® Coherence Systeem (het combinatiepakket van de draagbare emWave PSR + emWave Desktop).

 

emWave Personal Stress Reliever

 

5. OPLEIDING HEARTMATH IN ONDERWIJS EN JEUGDZORG

 

Op 7 december a.s. start de eerste opleiding  HeartSmarts die volledig ontworpen  is voor  mensen die werken  met kinderen in het onderwijs en in de jeugdzorg. In deze 8-daagse opleiding  leert u achtereenvolgens:

 

  • Hoe u uw eigen hartcoherentie kunt inzetten om uw persoonlijke effectiviteit te verbeteren

  • Hoe u hartcoherentie-technieken individueel en in groepen met kinderen kunt inzetten

  • Te werken  met speciaal voor kinderen geschreven protocollen (o.a. werkboeken)

  • Hoe u docenten en jeugdhulpverleners kunt leren om de HeartMath-programma’s in te zetten

     

Het eerste blok vindt plaats van 7 t/m 9 december 2010 en wordt verzorgd worden door Jeff Goelitz van HeartMath USA, de blokken 2 en 3 vinden plaats op 15 t/m 17 maart 2011 en 31 mei t/m 1 juni 2011 en worden verzorgd door Ewold de Maar (hoofdtrainer) en Jos Stor (kinder- en jeugdpsychiater).

 

6. OVERIG CURSUSNIEUWS

 

De eerstvolgende Tweedaagse training voor Professionals op 12 en 13 oktober 2010 is bijna vol, de volgende training vindt plaats op 14 en 15 december 2010.

 

Er is nog plaats in de eerstvolgende Licentietraining HeartMath 1:1 Provider op 7 en 8 september 2010 met vervolgdag op 2 november. De daaropvolgende training is op 11 en 12 januari 2011 met vervolgdag op 3 maart.

 

Voor meer informatie over onze trainingen en trainingsdata: Zie Overzicht van onze trainingen of agenda.

  

7. VAKANTIE

 

Gedurende de periode 12 juli t/m 27 augustus zal ons kantoor van maandag t/m vrijdag van 09.00-13.30 uur geopend zijn. Bestellingen worden, zoals u gewend bent, dagelijks verstuurd.

Om iedereen te helpen met een mooie en coherente zomerperiode geven we hieronder de 4 stappen van de Inner-Ease techniek die is ontwikkeld door oprichter Doc Childre van HeartMath. De vertaling van deze techniek is gedaan door HeartMath Provider Loes Vrolijk.

  1. Als je je gestrest voelt of onrustig, erken dan zo snel mogelijk dat je deze gevoelens ervaart, dat je uit balans bent of middenin één van je bekende stress factoren bent beland. Stressgevoelens zijn gevoelens zoals frustratie, ongeduld, je bezorgd maken, overbelast, boosheid, veroordelend zijn, mentaal vastzitten enz.

  2. Neem een korte pauze en pas de hart-focus ademhaling toe: adem een beetje langzamer dan je gewoonlijk doet; doe alsof je door je hart of borstgebied in- en uitademt.

  3. Tijdens de hart-focus ademhaling, stel je je voor dat je met iedere inademing een gevoel van innerlijke rust inademt en het mentale en emotionele deel van je persoonlijkheid bezielt met balans en zelf-zorg van je hart.

  4. Als de stress gevoelens gekalmeerd zijn, bevestig je met een diepgemeend commitment dat je de Staat van Rust wilt verankeren en behouden, terwijl je weer verder gaat met je taken,  projecten, uitdagingen en bezigheden van alledag.