Nieuwsarchief: Nieuwsbrief Oktober 2013


1. HeartMath in het nieuws
2. Hartcoherentietraining in opspraak?
3. HeartMath bij politie en leger
4. Hart symposium in Duitsland
5. Producten
6. Cursusnieuws


1. HEARTMATH  IN HET NIEUWS

 

Zowel in het tijdschrift Beyond Medicine (4-2013) als in het tijdschrift Change (zomer 2013) zijn interviews opgenomen met arts, HeartMath Provider en groepstrainer Nienke Stoop.

 

Op Radio Rijnmond verscheen in de serie ‘Ik ben een Rotterdammer 2013’ een aflevering over Stress met daarin Provider en groepstrainer Wibo van Gennip. Ook heeft hij onlangs bij Meer Radio een uitgebreid interview gegeven waarin hij Hartcoherentie uitlegt.

 

Op bijgaande video legt Dr. Timothy Culbert, medisch directeur van een pediatrische instelling uit Minneapolis uit wat voor effect het gebruik van HeartMath technieken en Inner Balance Trainer heeft op de hoofdpijnklachten van een puber.

 

Inner Balance

En als laatste willen we u ook de heel interessante BBC documentaire Heart vs Mind niet onthouden, waarin journalist David Malone op zoek gaat naar de rol van het hart.

 

2. HARTCOHERENTIETRAINING IN OPSPRAAK?

 

De laatste maanden is er in een tweetal kritische publicaties aandacht besteed aan de theoretische onderbouwing van hartcoherentietraining, beide onderbouwd door dezelfde onderzoeker Jan Houtveen (zie artikel). Wij zijn dankbaar voor alle kritiek en ondersteunen grondig onderzoek om onze theorie en technieken verder te verbeteren.


Wij constateren dat deze kritische onderzoeker Jan Houtveen de effectiviteit van hartcoherentietraining in al zijn publicaties onderschrijft. (Zie ook Pilot onderzoek naar de effectiviteit van hartritmevariabiliteit-training, 2011 dat is uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht in samenwerking met het Antonius ziekenhuis). Er blijkt geen discussie over de werkzaamheid van hartcoherentietraining te bestaan, maar wel over het exacte werkingsmechanisme (zie ook de reactie van psychiater Irmi Klijntunte hierover).


Graag willen we benadrukken dat hartcoherentietraining in essentie een vorm van stressmanagement en emotieregulatie is met biofeedback op het hartritme. Het oproepen van hartcoherentie is dus vooral een middel tot zelfregulatie, oftewel stressreacties leren doorbreken door rust te brengen in je fysiologie.

 

Er zijn al vele studies gepubliceerd die heel duidelijk de effectiviteit van hartcoherentietraining bevestigen zoals o.a. een Canadees RCT onderzoek uit 2011 gedaan naar het gebruik van de HeartMath biofeedback apparatuur (emWave) als interventie bij stressreductie onder 40 artsen (zie publicatie). Een ander RCT onderzoek uit Thailand laat soortgelijke resultaten zien onder verplegend personeel.

 

Meer studies naar het gebruik van hartcoherentietechnieken kunt u hier vinden.

 


3. HEARTMATH BIJ POLITIE EN LEGER

 

Het is al langer bekend dat het oefenen met hartcoherentietechnieken zeer behulpzaam kan zijn bij het verminderen van stress en verbeteren van prestatie van politieagenten. Al in 1999 is daar in Santa Clara County, California onderzoek naar gedaan. In 2009 is verder onderzoek gedaan onder gevangenisbewaarders in de USA waar bleek dat significante verbeteringen in bloeddruk, cholesterol, glucose en welbevinden werden gerealiseerd door het toepassen van de HeartMath technieken.


Ander onderzoek van afgelopen jaar uit Taiwan laat zien dat senior gevechtsvliegers zowel een hogere coherentie hebben als een hogere performance tijdens vluchtsimulaties dan minder ervaren vliegers. In dit onderzoek wordt dit effect geweten aan de toenemende mentale workload (en dus stress) van een piloot waar de ervaren jachtvliegers beter mee kunnen omgaan.


Interessant is daarom ook dat de Franse NATO piloten oefenen met de hartcoherentietechnieken om hun stress te verminderen tijdens het vliegen (zie de volgende Franstalige video ).

 

Logo Politie


Bij de Nederlandse politie worden momenteel per week rond de 300 à 400 agenten getraind in Mentale Weerbaarheid waarbij ook de HeartMath hartcoherentietechnieken worden onderwezen. De reacties van de agenten zijn heel positief omdat de technieken goed toepasbaar zijn in hun dagelijkse taken. Het is de bedoeling dat rond 2016 alle 45.000 agenten van de Nederlandse politie deze training hebben doorlopen.


Om de borging van de HeartMath stress reductietechnieken binnen de politie beter te kunnen faciliteren zijn er tot nu toe al 16 interne politietrainers opgeleid tot HeartMath 1:1 Provider en Groepstrainer (zie foto van de laatste HeartMath groepstrainersopleiding met 14 politietrainers).

 

Groepstrainers


Meer weten over onze bedrijfstrainingen?
Neem dan contact op met onze bedrijfscoördinator Renzia de Koning via renzia.de.koning@heartmathbenelux.com of 0651920464.

 

4. HART SYMPOSIUM IN DUITSLAND

 

Op 8-10 november organiseren wij samen met IAK een groot symposium rond het hart, genaamd DAS HERZ – DER GROSSE HEILER: Herzgesundheit – Herzintelligenz® – Spiritualität.

 

Herzsymposium


Het beloofd een zeer interessant congres te worden met o.a. Prof. Dr. Maximilian Moser, Markus Peters, Dr. med. Kai Ruffmann, Michael Falkner, Sabine Mehne, Dr. med. Christian Schopper, Dr. phil. Georg Rupp en Reiner Krutti.

 

Het congres vindt plaats te Kirchzarten (vlak bij Freiburg in Zuid-Duitsland). Voor meer informatie zie Homepage IAK.
 

5. PRODUCTEN

 

Verheugd kunnen we u melden dat de Inner Balance Trainer nu voortaan ook met een Nederlandstalige handleiding geleverd wordt.

 

Verder willen we graag aandacht vragen voor een boek dat geschreven is door HeartMath 1:1 Provider Lot Blom genaamd Beelden in je hoofd.

 

Beelden in je hoofd

Razendsnel van perspectief wisselen en in gedachten iets van alle kanten kunnen bekijken. Het grote overzicht zien en tegelijk de details. Herken je dit? Dan ben je misschien wel een beelddenker. Herken je hier juist helemaal niets in, dan niet getreurd: iedereen kan beeld-denken!


Lot Blom schreef met het boek Beelden in je hoofd een handleiding voor mensen die visueel-ruimtelijk en associatief denken, ook wel beelddenkers genoemd. Lot geeft inzicht in hun denkwijze en maakt beeld-denken voor iedereen toegankelijk. Voor meer informatie zie bijgaande folder.

 

6. CURSUSNIEUWS

 

De eerstvolgende Licentietraining HeartMath 1:1 Provider is op 26 en 27 november 2013 met vervolgdag op 14 januari 2014.

 

De eerstvolgende Licentietraining Stoppen met emotioneel eten vindt plaats op 29 november 2013. Dit is een vervolgopleiding op de Heartmath 1:1 Provider opleiding.

 

De eerstvolgende Tweedaagse training voor Professionals vindt plaats op 1 en 2 april 2014 te Hilversum.

 

De eerstvolgende Licentieopleiding voor Groepstrainers die slechts eenmaal per jaar gegeven wordt start op 19 februari 2014. Dit is een vervolgopleiding op de Heartmath 1:1 Provider opleiding die slechts één keer per jaar wordt gegeven.

 

Graag willen we u ook wijzen op de mogelijkheid om tegen geringe kosten kennis te maken met de HeartMath technieken. Het HeartMath Introductie Seminar wordt op meerdere plaatsen in Nederland gegeven,  is altijd ‘s avonds van 20.00-22.00 uur en kost slechts 35 euro.

 

Als laatste zijn er verschillende gratis HeartMath webinars (Engelstalig) te volgen.